Lanțul de cofetării Delice a mai deschis două unităţi în a doua jumătate a anului trecut, ajungând la 7 unităţi iar pentru 2018 are bugetate investiţii în tehnologizare şi în creşterea producţiei.

Astfel, la finele lunii decembrie s-a redechis o cofetărie renumită încă din perioada comunistă în Ploieşti (foto mai sus). Cealaltă cofetărie s-a deschis la Câmpina, lângă piaţă.

După o cifră de afaceri de 20 milioane de lei în anul 2016, pentru anul 2017, reprezentanţii firmei estimează o creştere a rulajului, fără a oferi însă cifre exacte în acest sens.

Vânzări

Cea mai mare comandă de anul trecut a fost de 12.000 de lei, fiind dedicată unui eveniment. Cel mai mare Candy Bar a fost vândut cu aproximativ 9.800 de lei şi a avut 25 de sortimente de prăjituri, iar cel mai mare tort a cântărit aproximativ 50 de kilograme (pentru o nuntă). Valoarea medie a unui bon a fost de 50 de lei.

Chiar dacă aceste preţuri pot să pară mici sau mari, în funcţie de posibilităţile financiare ale clienţilor, merită subliniat faptul că în România, acest tip de consum este abordat cu totul altfel decât în ţările vestice. Cel puţin asta aflăm de la Carmela Dragomir, care este şi singurul cofetar din Europa de Est cu trei medalii de aur la renumite competiţii internaţionale de profil. Aceasta împreună cu Laurenţiu Dascălu (amandoi in foto mai jos), specialist în alimentaţie publică, a pus bazele Cofetăriilor Delice.

Astfel, în Vest, un tort ca piesă artistică, ar putea să coste între 10.000 şi 15.000 de euro pentru a fi în concordanţă cu timpul, modul de realizare şi materiile prime folosite şi nu doar… la kilogram. „La noi, tortul se vinde la kg – la Delice, 65 de lei decorat simplist şi 85 de lei cu un grad de dificultate mai mare”, spune Carmela Dragomir.

Cozonacii, vedetă la vânzările de sărbători

Din cifrele realizate de Cofetăriile Delice în luna decembrie 2017, rezultă că românii consumă mai mult cozonac de Paște decât de Crăciun.

”În cea mai bună zi din perioada Crăciunului am vândut peste 500 de cozonaci, în cele 7 cofetării de sub brandul Cofetăriile Delice, dar și pe lanțul nostru de distribuție. Evident că am fi putut să vindem mai mult, dacă am fi putut distribui la nivelul cererii.  Succesul acestui tip de prăjitură, realizată în laboratorul Cofetăriilor Delice, este datorat producției. Noi manufacturăm umplutura din cozonaci exact cum o făcea bunica în bucătărie, iar aluatul cozonacilor îl  realizăm tradițional, adică din ingrediente naturale, fără grăsimi hidrogenate sau e-uri”, a declarat Laurențiu Dascălu, Director General Cofetăriile Delice.

În topul cozonacilor consumați de români se află, detașat, cozonacul umplut cu nucă, urmează cel umpul cu rahat, apoi cozonacul cu stafide.

De Paște lucrurile sunt mai dinamice, însă de Crăciun, din vânzările realizate de Cofetăriile Delice, reiese că aproape fiecare familie are cel puțin un cozonac în casă. ”În special de acest Crăciun am constatat că au crescut comenzile din Capitală, dar cât timp nu există un curier specializat pe transportul prăjiturilor, vănzările cozonacilor copți tradițional la Cofetăriile Delice nu vor urca la potențialul pieței”, mai povestește Laurențiu Dascălu.

Prăjiturile din Cofetăriile Delice sunt imaginate și realizate de Carmela Dragomir, care a luat trei ani consecutiv medalia de aur la Olimpiadele de Cofetărie desfășurate în Vestul Europei în Italia, Franța şi Elveția.

În urbanul mare, în Cofetăriile Delice din Ploiești sau comenzile venite din Capitală, constatăm că superspecialitățile sau mousse-urile câștigă teren și egalează tradiționalul.

”Aici chiar nu este nicun secret, pentru că regula este ca ciocolata să fie autentic belgiană, adică Belcolade, fructele să nu fie conservate deloc, iar piureurile de fructe să fie realizate în laboratorul nostru din Câmpina, exclusiv din fructe, fără niciun adaos de altceva. Evident, există și un revers al acestei mari medalii, anume că prăjiturile din Cofetariile Delice au termen de valabilitate extrem de mic, asta din lipsă de conservant. Lucru pe care ni-l asumăm”, a precizat Carmela Dragomir.

Cofetăriile Delice

Cofetăriile Delice sunt situate în județul Prahova. Distribuția prăjiturilor manufacturate în laboratorul din Câmpina se face cu mașini proprii în toată țara.

În prezent, compania Cofetăriile Delice are aproximativ 170 de angajați, o bună parte din cofetari fiind instruiți la locul de muncă. Investiţia în ultimele două cofetării deschise a fost de peste 100 de mii de euro.