Livezile de meri autohone au avut anul trecut o productie de 413.000 de tone, in crestere usoara fata de anul anterior, potrivit datele World Apple and Pear Association (WAPA), o organizatie care reuneste cei mai mari producatori la nivel mondial.

In topul producatorilor europeni de mere Romania s-a clasat anul trecut pe locul al saselea, productia locala fiind comparabila cu cea a Ungariei. Romania este insa depasita cu mult de Polonia, economie ce a produs anul trecut 2,9 milioane de tone de mere, adica de sapte ori mai mult decat au strans fermierii locali. Productia locala de mere a variat in ultimii cinci ani intre 380.0000 si 460.000 de tone, insa rezultatele sunt la jumatate fata de varful de 1 milion de tone obtinut de agricultori in urma cu zece ani.

Datele WAPA arata ca anul trecut a fost unul slab pentru productia europeana de mere avand in vedere ca 15 din cele 20 de economii producatoare au inregistrat scaderi. Cea mai importanta pierdere de productie in 2012 a fost inregistrata de Slovenia, economie care a pierdut 38% din recolta. In acelasi timp, cea mai mare crestere a fost cea a Ungariei, unde producatorii au strans cu 39% mai multe mere.