Asociația MaiMultVerde a cumpărat și va folosi în premieră în România o dronă Waste Shark (“Rechinul deşeurilor”) pentru a curăța apele de deșeurile din plastic în cadrul proiectului “Cu Apele Curate”. O astfel de  dronă plutitoare costă 21.800 de euro.

Drona e de producţie olandeză şi poate să colecteze de pe suprafaţa apelor 500 de kilograme de deşeuri din plastic într-o zi. Aceasta “poate pluti pe apă timp de 8 ore, după care trebuie reîncărcată la priză”, a declarat Marta Popescu (foto mai jos), coordonator al proiectului “Cu Apele Curate”.

Waste Shark va pleca “în turneu” de curățare a deșeurilor plutitoare în cele 10 orașe de lângă Dunăre în care se desfășoară proiectul Cu Apele Curate (Brăila, Galați, Tulcea, Cernavodă, Călărași, Turnu Măgurele, Oltenița, Giurgiu, Zimnicea Drobeta-Turnu Severin). De anul viitor va fi folosită și pentru a curăța deșeurile de pe afluenții Dunării.

Programul este derulat la initiațiva Lidl România și MaiMultVerde, în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe), One World România la Școală și Asociația pentru Relații Comunitare (ARC).

Cristina Hanganu (foto mai jos), Director de Comunicare și CSR, Lidl România, declară: „Proiectul „Cu Apele Curate” este un demers necesar, care are ca obiectiv o Dunăre așa cum ar trebui să fie și să rămână cât mai mult timp: fără plastic și cu o biodiversitate neafectată de deșeuri. Am pornit la drum împreună cu MaiMultVerde în acest proiect și pentru că el se aliniază strategiei REset Plastic a grupului Schwarz (din care face parte Lidl, n.r.)”.

La finalul lunii septembrie a fost lansat programul de granturi Lidl România „Cu Apele Curate”, care vizează proiecte ce răspund obiectivului general de reducere a poluării cu plastic a apelor Dunării. Suma totală disponibilă pentru finanțare este de 1.130.000 de lei, iar termenul limită pentru depunerea aplicațiilor este 28 octombrie 2019, ora 18:00.

Acest tip de dronă a fost inventat în 2016 de compania olandeză RanMarine și mai poate fi întâlnită în orașe precum: Rotterdam, Cape Town, Baltimore și Dubai.