Peste 90% dintre romani sustin ca sanatatea este principalul motiv pentru care sunt atenti la ceea ce mananca, in timp ce 10% considera ca “este important sa stim ce mancam”, potrivit unui sondaj IRES citat de Agerpres, realizat pe 14 si 15 mai. Sondajul releva ca 70% dintre respondenti nu isi permit din ratiuni financiare sa aleaga o hrana sanatoasa, iar 19% din lipsa de timp. 

In privinta alimentelor pe care le cumpara din magazine, 76% dintre persoanele chestionate sunt atente la termenul de valabilitate al produselor, 69% la modul in care arata acestea, 39% la ambalaj, 57% la pret, iar 81% acorda o atentie deosebita mirosului.

Carnea este preferata de 21% dintre respondenti, 19% opteaza pentru legume, 18% aleg ciorbele, 8% – supele, 6% – mancarurile pe baza de cartofi, 5% – sarmalele, 3% – lactatele si branzeturile si doar 1% fructele.

Potrivit sondajului, merele sunt fructele preferate de 56% dintre respondenti, bananele de 10%, portocalele de 7%, perele de 6%, iar capsunele de 4%. Kiwi, pepenele, ciresele, grapefruitul, ananasul, piersicile, mandarinele si avocado se bucura de preferintele a doar 1% dintre cei chestionati. 45% dintre acestia consuma zilnic fructe, in timp ce 39% raspund cu “de cateva ori pe saptamana”, iar 9% – “de cateva ori pe luna”. 7% declara ca mananca foarte rar fructe.

Rosiile sunt legumele pentru care opteaza 36% dintre persoanele intervievate, iar pentru morcovi – 18%. Consumul de cartofi este preferat de 8% dintre respondenti, iar fasolea de 5%.

Pentru desert, 41% dintre cei intervievati aleg prajiturile, 8% – placintele, 8% – inghetata, 5% – fructele, 4% – clatitele, gogosile sau papanasii, si tot 4% – ciocolata. Restul opteaza pentru budinci, compot sau alt desert. 12% dintre persoanele chestionate au declarat ca nu au un desert preferat.

Volumul esantionului IRES a fost de 1.160 de persoane, cu varste pornind de la 18 ani. Chestionarele au fost realizate in zilele de 14 si 15 mai. Eroarea maxima tolerata este de plus/minus 2,9%.