In 2013 dezvoltatorii au pornit opt proiecte de centre comerciale de peste jumatate de miliard de euro majoritatea in Bucuresti si Brasov, avand ca termen de finalizare mijlocul anului 2014 si inceputul anului 2015.

Fondul de investitii NEPI este cel mai activ dezvoltator, el incepand deja constructia proiectului de 75.000 mp Mega Mall, o investitie de 150 de milioane de euro pe platforma Electroaparataj din Pantelimon  impreuna cu grupul austriac Real4You. Proiectul a semnat deja contracte de inchiriere a spatiilor cu Carrefour, C&A si H&M. De asemenea fondul a anuntat inceperea constructiei a inca doua proiecte in  2013 respectiv Vulcan Strip Mall Bucuresti (25.000 mp) si Targu Jiu Shopping City, cel din urma  avand o suprafata inchiriabila bruta de 27.000 mp pentru care sunt semnate contracte pentru 60% din suprafata. Ambele centre comerciale sunt programate spre a fi lansate in 2014.

Pe langa proiectul anuntat de NEPI in Bucuresti, alte patru sunt in lucru. Grupul francez Auchan lucreaza la un centru comercial pe platforma Tricodava din Drumul Taberei, investitie de circa 60 de milioane de euro, iar firma canadiana Benevo a anuntat ca pana la inceputul anului 2015 va finaliza un mall pe platforma Textila Dacia de pe Bulevardul Bucurestii Noi, proiect cu o suprafata inchiriabila de 36.000 de metri patrati pentru care este necesara o investitie de circa 100 milioane de euro. Victoria City Lifestyle a incheiat contracte de inchiriere cu Cora, H&M, C&A, Inditex (Pull&Bear, Stradivarius, Bershka), Deichmann, CCC, Takko, Mango, Koton, Cinema Grand.

AFI Europe prezent pe piata locala prin proiectele AFI Palace Cotroceni, AFI Palace Ploiesti si AFI Park a inceput anul trecut lucrarile preliminare pentru AFI Bucurestii Noi, Bucuresti,  propus spre deschidere la sfarsitul primului trimestru din 2014. Ancora centrului comercial, cu o suprafata inchiriabila de circa 30.000 mp, un magazin Do-It-Yourself cu o suprafata de 18.000 metri patrati  si mai multe boxe aditionale de retail cu o suprafata comerciala totala de 6.000 mp, este Real.

In 2013, compania franceza Immochan a inceput constructia la prima faza din proiectul Coresi Shopping City, un centru comercial in Brasov, investitie de 60 de milioane de euro, care a atras deja primii chiriasi, respectiv grupul spaniol Inditex. Deschiderea este prevazuta pentru primul trimestru al anului 2015.
Tot in Brasov NEPI dezvolta impreuna cu Carrefour Romania Brasov Shopping City. Mall-ul regional extins va avea aproximativ 65.000 metri patrati de suprafata inchiriabila si va fi integrat cu 13.200 metri patrati de retail aflati in vecinatate. Termenul pentru inaugurarea proiectului a fost amanat pentru primavara lui 2015.
In 2014 lucrarile la centrul comercial Korona, o investitie a Echo Investment, planificate si rectificate de investitor de mai multi ani ar trebui de asemenea sa inceapa in primavara  si vor dura maximum 18 luni. Korona va avea  120 de spatii de retail, restaurante, precum si o zona de entertainment, cu sapte sali de cinema. Echo Investment a incheiat deja un contract de inchiriere cu Carrefour si este in discutii cu retaileri precum C&A, LLP Reserved (pentru brandurile Sinsay si Mohito – reprezentand intrari noi pe piata romaneasca, Reserved, Cropp Town si House), Deichmann si dm.

Conform analizelor DTZ Echinox, la finalul trimestrului 3 din 2013, rata medie de neocupare a centrelor comerciale din Bucuresti era sub 10%, in timp ce in centrele comerciale din afara Bucurestiului rata medie de neocupare se incadreaza in intervalul 15%-30%.

Photo credit: Mastery of Maps / Foter.com / CC BY-NC-SA