Viata locuitorilor a devenit mult mai alerta, iar retailerii au profitat de fiecare nevoie a cumparatorului mereu in miscare. Tonomatele au in 2014 personalitate. Sunt diverse, interactive, jucause, produc experiente.

Proaspat si bun

Stiati ca a fost lansat un tonomat care produce in trei minute o pizza calda, gata pentru a fi luata la pachet?

Acum doi ani stirea tonomatului care crestea salata facea inconjurul presei. Inventia japoneza produce cu ajutorul becurilor fluorescente de 40 wati nu mai putin de 60 de salate pe zi si…20.000 de produse pe an. Produsul era la vanzare cu 90.000 de dolari, avand drept target restaurantele cu iz de bio. Nu se cunoaste nici acum valoarea nutritionala a produselor care cresc atat rapid, nici consumul de apa si electricitate, si nici rentabilitatea aparatului. Dar cert este ca tonomatul exista.

Francezii nu glumesc cand e vorba de baghete proaspete de aceea s-a inventat tonomatul care coace baghetele semi-preparate aduse zilnic de una din cele mai cunoscute brutarii din nordul Frantei. Asa clientii au parte de baghete calde indiferent daca brutaria este inchisa sau nu. Intr-o luna a vandut nu mai putin de 4.500 de paini.

Fructele de mare sunt la mare cautare mai ales daca sunt proaspete. In China un retailer a introdus pe piata o masina ciudata care vinde raci vii.

Nevoi imediate sau nu:

De la tonomate pentru balerini plasate langa restaurante si cluburi pentru a alina durerea de picioare ale petrecaretelor, la tonomate de slapi pentru piscina sau mare, cu cosmetice sau chiar cu genti de marca – toate au fost inventate recent.

In mall-uri au aparut si tonomatele care fac din cumpararea unui balon o adevarata experienta:

Cele mai in voga produse sunt astazi tonomatele utilizate ca mijloc de promovare a noilor produse si a brandului.

Coca Cola a investit masiv in tonomatele “alt fel”. Un succes l-a avut de Sfantul Valentin tonomatul invizibil care devenea vizibil doar la vederea unui cuplu indragostit care primea doze personalizate.

In Romania brandul a adus acum doi ani tonomatul de colinde care face inclusiv acte caritabile. Aparatul masura intensitatea cu care canta fiecare grup de colindatori si o transforma in donatie catre o cauza buna. Cu cat se strangeau mai multi colindatori, cu atat donatia era mai mare. In plus, fiecare colindator era rasplatit cu un mic premiu.

Anul acesta Pepsi va instala in anumite orase tonomate care ofera de baut o doza clientului care jongleaza cu o minge virtuala.

Brandul Adidas a inaugurat in mall-urile din Dubai tonomate interactive care pune interlocutorul sa alerge pe o banda si, pentru o cantitate de calorii pierdute, acesta primeste un snack consistent.

7up a ascuns mai multe doze de suc intr-un tonomat de gheata care se topea treptat eliberand dozele de suc trecatorilor.

Douwe Egberts, o companie producatoare de cafea din Africa a lansat intr-un aeroport un tonomat care oferea gratuit o cafea pasagerilor somnorosi atat timp cat acestia cascau.