Casa eficienta energetic

Materiale de constructie eficiente energetic si tehnologie de ultima ora atent selectata.

In luna iulie prima casa din caramida din Romania cu un consum de energie aproape de zero a fost finalizata si data in primire familiei Fortescu ce a dorit sa isi reduca seminificativ costurile de intretinere ale casei.

Casa aflata langa Bucuresti, in localitatea Corbeanca, are o suprafata totala construita de 325 mp si este configurata cu parter, etaj si mansarda. Stilul modern si designul optimizat pentru a raspunde obiectivului de performanta energetica se potrivesc perfect cu asteptarile familiei Fortescu, care a investit in constructia primei case e4 din Romania.

Constructia casei a demarat in urma cu 12 luni si a costat in total 216.000 de euro, respectiv 665 euro/mp construit.

Pentru noi Casa e4 reprezinta indeplinirea visului de a avea o casa solida din caramida, performanta energetic, care sa asigure confortul familiei noastre, indiferent de anotimpul de afara.(..) Casa inglobeaza in mod pragmatic si eficient solutiile optime existente in acest moment in Romania pentru constructia unei case,” spune Adrian Fortescu.

Casa e4 din caramida este un concept actual de constructie rezidentiala, care indeplineste cerintele de eficienta energetica pentru constructiile noi, obligatorii incepand cu anul 2020. Potrivit Directivei 31/2010 a Parlamentului European, toate casele nou construite incepand cu anul 2020 pe teritoriul Uniunii Europene trebuie sa aiba un consum de energie aproape egal cu zero.

Materiale eficiente si tehnologii moderne

Casa finalizata are la baza sistemul complet de zidarie ceramica Porotherm. utilizand blocuri ceramice din gama Porotherm TermoExpert si Porotherm Complet pentru zidaria exterioara, blocuri ceramice din gama Porotherm Interior pentru compartimentare, mortar Porotherm TM, planseul ceramic Porotherm si buiandrugi Porotherm.

Pentru exterior au fost utilizate blocurile ceramice din gama Porotherm TermoExpert deoarece este considerat blocul ceramic cu cea mai buna conductivitate termica de pe piata blocurilor ceramice din Romania, un produs unic, sub un patent exclusiv Wienerberger. Performanta termica a acestor caramizi este oferita de configuratia geometrica de fagure, care mareste astfel considerabil performantele termice ale caramizii, in comparatie cu alte produse din piata.

La interior, sistemul este completat de caramizile din gama Porotherm Interior, cu protectie ridicata impotriva penetrarii apei. Cu un necesar de 8 buc/mp de zidarie, blocurile ceramice din gama Porotherm Interior ofera cel mai bun randament in executie.
In plus, folosind blocurile ceramice care se imbina perfect, cantitatea de mortar este redusa, obtinand astfel costuri reduse aferente zidariei de interior.

Solutia pentru plansee eficientizeaza consumul de beton si armatura si ofera un timp de executie cu pana la 30% mai rapid fata de produsele clasice de beton armat, economisind astfel atat materiale, cat si timp necesar manoperei.

Pentru termoizolarea casei e4 a fost ales sistemul de termoizolare exterioară din placi de vata bazaltica Rockwool si tigle ceramice Tondach ce pastreaza caldura in interior pe timpul iernii si protejeaza impotriva incalzirii pe timpul verii.

A fost de asemenea instalata o pompa de caldura sol-apa ce obtine aproximativ 3/4 din energia necesara pentru incalzire din mediul inconjurator, iar pentru restul, utilizeaza ca energie de actionare si functionare curentul electric, un sistem de management si stocare a caldurii provenite de la sursele de energie, dar si un sistem radiant de incalzire in pardoseala si pereti. Sistemul din pereti are si functiunea de racire si inlocuieste total climatizarea conventionala cu aparate de aer conditionat.

Casa are si o componenta de monitorizare si setare a temperaturilor din casa on-line, fiind o casa a viitorului.

Citeste mai multe despre proiectul casei e4 aici: Proiectul casei e4 .