Mircea Dinescu lansează la Selgros Cash&Carry o colecție de vinuri „cu gust și sens”, inspirată din experiențele celebrului pasionat de delicatețuri. Sub brandul consacrat „Vinul lui Dinescu”, noua gamă este disponibilă în variantele FIFI en rose, FIFI ca zăpada și FIFI capra neagră.

Colecția FIFI va fi lansată de către Mircea Dinescu într-o sensiune publică de degustări și autografe vineri, 22 aprilie la Selgros Băneasa și joi, 28 aprilie la Selgros Brașov la ora 18.00.

„Acum vreo cinci ani, luându-i un interviu unui căprar amărât din satul Cetate, pe nume Ciucurel, stând în iarbă cu o cană de vin între noi, una dintre capre a început să amușineze cu interes cana și, fără sfială, și-a băgat boticul în ea, sorbind cu nesaț câteva guri de Tămâioasă Românească. Celelalte capre, prinzând curaj, au stat la coadă ca să guste și ele parfumata licoare. Atunci am trimis pe cineva să cumpere de la minimarketul din sat vreo trei sticle de vin cu origini controlate, să vedem dacă vor pune caprele botul și la ele. Ei bine, au mirosit dar n-au gustat – ceea ce m-a făcut să cred că, mai degrabă decât laboratoarele de acreditare a vinurilor de pe piață, caprele detectează făcătura și vopseaua. Spre deosebire de oaie, care paște cu capul în pământ, capra ronțăie mugurii cu ochii spre cer, fiind capabilă să se cațere și-n salcâm ca să-i guste florile – astfel că Fifi rămâne un simbol al vinului natural și înmiresmat”, spune Mircea Dinescu.

„Să nu vă închipuiți că oamenii cu obraz subțire disprețuiesc vinurile de cursă lungă. Cupajul de Chardonnay, Riesling și Muscat Ottonel, de pildă, nu-i pentru mocofani, dar poate provoca o plăcere egală și unui profesor universitar și unui lucrător cu sapa. Mulți snobi beau la restaurantele din Paris apă de la chiuvetă și cred că-i Evian. Eu nu-s adeptul vinurilor exclusiviste, pentru că o papilă gustativo-inteligentă se lasă subjugată nu de eticheta de pe sticlă, ci de mesajul ascuns al vinului”, a adăugat Mircea Dinescu.

vinul dinescu fifi

FIFI en rose este un Cabernet Sauvignon vinificat în rose, demisec din 2015. Acest rose  are o culoare roz-trandafiriu intensă și luminoasă. Gustul este suplu și proaspăt, cu note exotice și o discretă aromă de dulceață de trandafir. Aciditatea medie se îmbină elegant cu zahărul, ceea ce oferă o prospețime care face acest vin ușor de băut la orice oră din zi. Asocieri culinare: la aperitiv, alături de salate, brânzeturi, legume, pește și cărnuri albe la grătar.

FIFI ca zăpada este un cupaj demisec de Riesling, Muscat Ottonel și Chardonnay din  2015. Un vin de o culoare limpede galben-verzuie, cu miros puternic fructat și note delicate de soc înflorit. Gustul parfumat și persistent este completat de o aciditate plăcută, neagresivă, ceea ce conferă acestui vin o impresie puternică de prospețime și vivacitate. Asocieri culinare: la aperitiv, pește, fructe de mare, brânzeturi, legume, salate.

FIFI capra neagră este un vin rosu sec, obținut din Fetească Neagră, produs în 2015. Culoare roșu-rubiniu intens, cu reflexe purpurii. Miros profund și persistent, cu note de prune ușor afumate, ciocolată, ierburi uscate și piper verde. Gustul este rotund, generos, susținut de taninuri mătăsoase și de prospețime. Este un vin ușor de băut, care se poate consuma tânăr, dar care, datorită structurii taninice bine integrate, denotă un mare potențial de învechire. Asocieri culinare: friptură de rață sau miel la cuptor, vită, vânat, brânzeturi maturate.

Vinul lui Dinescu este produs la crama Galicea Mare din struguri provenind din douǎ plantaţii de câte 50 de hectare, una aflându-se chiar sub aripa cramei, cealaltă la un cot al Dunării, pe dealurile Drincei, unde se termină comuna Cetate. Plantațiile sunt destul de tinere (în afara câtorva hectare plantate acum 50 de ani la Galicea Mare cu Tămâioasă Românească și Fetească Neagră) și s-au născut datorită unui proiect european de reînnobilare a viilor din România. Viile acestora se deosebesc de colegele lor de generație prin diversitatea soiurilor pentru care s-a optat: șapte albe (Sauvignon Blanc, Fetească Albă, Chardonnay, Tămâioasă Românească, Muscat Ottonel, Pinot Gris, Riesling Italian) și cinci roșii (Fetească Neagră, Merlot, Cabernet, Shiraz, Pinot Noir). Finisate cu mare talent de oenologul Vasile Grecu, vinurile ilustrează o filosofie de viață mai cuprinzătoare, conform căreia natura, cu frumusețea, savoarea și aromele ei, trebuie ascultată cu atenție. Și respectată.