Brico Dépôt România a semnat un parteneriat cu WWF (World Wide Fund for Nature) pentru dezvoltarea unei platforme ce va avea drept scop evitarea plasării și vânzării în piață a lemnului provenind din surse nesigure. În plus, platforma îi va ajuta pe operatori să obtină certificarea FSC (Forest Stewardship Council) pentru lemn controlat.
Prin intermediul parteneriatului cu WWF, încheiat pe o durată de un an, Brico Dépôt își asumă o creștere cu 10% a produselor certificate FSC pe rafturile magazinelor, iar pe termen lung își dorește să ajungă la 100% produse vândute din lemn certificat. Astfel, Brico Dépôt devine primul jucător din piața de bricolaj care își asumă obiective de sustenabilitate și minimizare a riscurilor de tăieri ilegale de păduri și ia măsuri concrete privind comerțul cu produse din lemn provenind din surse nesigure.
Măsuri concrete
Prin parteneriatul încheiat pe o durată de un an, Brico Dépôt își asumă o serie de măsuri privind achiziția lemnului în vederea comercializării. Astfel, retailerul va desemna zonele de unde nu va achiziționa lemn – de exemplu, parcurile naționale și naturale, zonele cu risc în privința exploatărilor ilegale.
Pentru a creste sustenabilitatea în privința produselor din lemn, Brico Dépôt își asumă o creștere cu 10% a produselor certificate FSC pe rafturile magazinelor, până la sfarsitul parteneriatului. Pe termen lung, Brico Dépôt își dorește să ajungă la 100% produse vândute din lemn certificat.
„Dacă vrem să avem o gestionare sustenabilă a pădurilor din România, nu este de ajuns doar să ne asigurăm că procedurile de control și legile sunt îmbunătățite, ci trebuie să încercăm să schimbăm piața. Pe de o parte putem cere mai multă transparență din partea companiilor privind trasabilitatea lemnului și, inclusiv, ținte ambițioase pentru reducerea impactului negativ asupra pădurilor. Pe de altă parte, trebuie să cerem sprijin de la consumatorii finali, care, la rândul lor, să facă alegeri informate, care să determine astfel toți jucătorii să joace cinstit. Faptul că Brico Dépôt își asumă să evite zonele critice și, totodată, își dorește să aibă pe termen mediu doar produse sustenabile este un pas în direcția bună și încercăm să îi ajutăm pe toti cei interesati prin acest proces”, a declarat Magor Csibi, director WWF România.
„Peisajul natural din România este spectaculos, cu toate acestea, tăierile ilegale, chiar și din Parcurile Naționale, reprezintă o problemă actuală și totodată o amenințare pentru sănătatea ecosistemului. Este foarte important pentru noi să protejăm padurile și ne bucurăm că am încheiat acest parteneriat cu WWF. Este un prim pas pentru a crea un plan concret pentru companiile implicate în procesul de achiziție a lemnului. Scopul nostru este de a oferi celor care ne trec pragul încrederea și siguranța că Brico Dépôt oferă spre vanzare doar lemn din surse certificate și sigure”, a declarat la rândul său Christian Mazauric, Director General Brico Dépôt România.
La nivel mondial, mai mult de 125 de milioane de hectare de pădure sunt certificate conform standardelor FSC, echivalentul a aproximativ 5% dintre pădurile de producție de pe planetă. În România aproximativ 2,5 milioane hectare de pădure sunt certificate FSC.