Numarul insolventelor in cazul firmelor din sectorul comertului cu amanuntul a crescut cu 17% in primele noua luni ale anului fata de aceeasi perioada, la 2.184. Intr-o pozitie neplacuta se afla si comertul cu ridicata si distributie, segmentul avand 1.545 de unitati intrate in insolventa cu trei procente mai mult decat in aceeasi perioada a anului. Unele segmente au reactionat bine la contextul actual.
In schimb, in industria alimentara si de bauturi vorbim despre un trend opus. Respectiv de 206 firme, cu 8,4% mai putine decat in aceeasi perioada din 2011.
Si segmentul de fabricare a produselor textile, a articolelor de imbracaminte si incaltaminte a reactionat pozitiv la situatia din piata, scaderea numarului insolventelor fiind de 13,% la 234 de companii.
Distributia teritoriala a cazurilor de insolventa in primele trei trimestre ale anului curent a suferit modificari importante fata de situatia existenta in aceeasi perioada a anului anterior. Astfel, cele mai afectate trei zone din punct de vedere al numarului de insolvente inregistrate in primele noua luni ale anului curent au fost nord-vestul, sud-estul si respectiv sudul, acestea concentrand aproximativ jumatate din totalul insolventelor inregistrate in perioada analizata si cresteri de doua cifre (+17% , +13%, +19%), fata de aceeasi perioada a anului anterior.
Singurele zone in care numarul de insolvente inregistrate in primele noua luni ale anului curent a scazut fata de aceeasi perioada a anului trecut sunt zona de nord, precum si Municipiul Bucuresti, care a inregistrata o scadere de aproximativ 8%