China va depasi Statele Unite in acest an, devenind cea mai mare economie la nivel global in functie de paritatea puterii de cumparare, in timp ce India s-a instalat deja pe locul al treilea, devansand Japonia, potrivit unui raport al Programului International de Comparatie al Bancii Mondiale citat de Mediafax.

La nivelul anului 2011, economia Chinei reprezenta deja 87% fata de cea americana, la paritatea puterii de cumparare, potrivit datelor Bancii Mondiale. Avand in vedere ca FMI estimeaza pentru China o crestere economica de 24% in perioada 2011-2014, fata de numai 7,6% in cazul SUA, economia chineza o va depasi probabil in acest an pe cea americana.

In ceea ce priveste India, a doua mare economie emergenta a lumii, marimea in comparatie cu SUA a crescut de aproape doua ori in perioada 2005-2011, de la 19% la 37%.

Rusia, Brazilia, Indonezia si Mexicul au intrat in primele 12 economii la nivel global, in timp ce cresterea costurilor si incetinirea cresterii economice au impins in jos Marea Britanie si Japonia in raport cu cea mai mare economie a lumii. Germania a inregistrat o evolutie usor pozitiva, in timp ce Italia a stagnat.

Dupa studii exhaustive privind preturile bunurilor si serviciilor in diverse tari, Programul International de Comparatie a tras concluzia ca, in tarile sarace, banii au o valoare mai mare decat se credea anterior, astfel ca marimea relativa a economiilor emergente a fost majorata.

Pe baza costului vietii, raportul releva ca cele mai scumpe tari sunt Elvetia, Novegia, Bermuda si Australia, la polul opus plasandu-se Egiptul, Pakistanul, Myanmar si Etiopia.

Estimarile iau in considerare cursurile de schimb valutar si preturile, comparatia fiind efectuata la paritatea puterii de cumparare, care masoara “valoarea banului” in fiecare tara.

Photo credit: Fruitnet.com / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)