Desi are cel mai mic numar de unitati din topul celor mai importanti retaileri din piata, lantul de 91 de unitati Kaufland a inregistrat anul trecut cel mai mare profit si cea mai mare cifra de afaceri dintre cei trei jucatori care domina piata – Kaufland, Carrefour si Mega Image. In schimb, Carrefour a avut cea mai mare crestere a profitului – 38%, in timp ce Mega Image a avut cea mai mare crestere a cifrei de afaceri de 33%.

Liderii hipermarketurilor si supermarketurilor

Lantul de hipermarketuri Kaufland a ramas cel mai important retailer de profil din Romania dupa ce in 2013 cele 91 de hipermarketuri au generat o cifra de afaceri de 1,64 miliarde de euro (+13%) si un profit net de 75 milioane de euro, in crestere cu 20%.

Lantul este urmat de Carrefour care a generat o cifra de afaceri de 970 milioane de euro si un profit de 33 milioane de euro cu ajutorul a 150 de magazine  sub patru formate: hipermarketuri, supermarketuri, magazine de proximitate si un magazin online (oricum cu 64% mai multe decat Kaufland). In 2013 Kaufland a inaugurat 8 hipermarketuri, iar Carrefour  52 de magazine.

Al treilea clasat este Mega Image, care opereaza o retea de 311 supermarketuri si magazine de proximitate, care genereaza afaceri de 530 milioane de euro si un un profit net de 12,5 milioane de euro. Mega Image a deschis 104 magazine noi anul trecut, dintre care 37 supermarketuri Mega Image, 66 magazine de proximitate Shop&Go si o unitate dedicata produselor congelate, AB Cool Food.

Pe locurile patru si cinci se claseaza Profi si Billa.

Lantul de supermarketuri Profi a realizat cu o retea de peste 220 de unitati o cifra de afaceri de 330 milioane de euro si un profit net de 6 milioane de euro. Anul trecut lantul a inaugurat 63 de unitati.

Billa, ce in prezent are 80 de unitati, a avut in schimb o scadere a profitului de 40% la  493.000 de euro, dar si  o cifra de afaceri in crestere cu 7,3% la 307 milioane de euro.

De specificat este ca datele financiare pentru 2013 ale Lidl, Cora si Metro nu au fost publicate, potrivit Mediafax.