Vremea, daunatorii si speculantii au reusit sa creasca pretul uleiului de masline cu 30-40%, cu 80% pretul alunelor utilizate la fabricarea ciocolatei si sa dubleze pretul unui kilogram de lamai in numai cateva saptamani.

Puterea speculantilor si a frigului au dublat pretul unui kilogram de lamai

In ultimele saptamani, pretul lamailor aproape s-a dublat, un kilogram ajungand sa coste peste 15 lei.

Motivatia se pare ca vine de peste Ocean. Jumatate din recolta din 2013 a Argentinei, cel mai mare exportator de lamai din lume, a fost distrusa din cauza frigului.  Prin urmare, importatorii s-au vazut pusi in fata unei productii mici, asa ca au marit pretul.

„Culturile de lamai din Argentina de anul trecut au fost distruse de inghet. Au pierdut aproximativ 50 la suta din cultura. Daca anul trecut pretul pentru o cutie de 18 kilograme era de 22-24 de euro, anul acesta am ajuns la preturi de 40 euro pentru cutia de 18 kilograme”, a declarat Rolando Haches, reprezentant al unei companii importatoare.
Importatorii se asteapta ca preturile sa creasca in continuare pana la inceputul sezonului rece, cand vor aparea si lamaile produse in Spania. Interesant este insa ca si lamaile importante din Turcia s-au scumpit. Sa fie oare tot din cauza frigului din Argentina?

Preturile uleiului de masline vor creste cu 30-40%

Si pretul uleiului de masline este in crestere din cauza secetei din sudul Spaniei, care afecteaza in special Andaluzia, si a unei bacterii care ataca plantatiile de maslini din Italia, factori care vor afecta productia celor mai mari cultivatori din lume, potrivit Mediafax.

Spania este cel mai mare producator de ulei de masline la nivel mondial, inaintea Italiei, iar Andaluzia asigura 45% din productia tarii.

In fata riscului unei recolte foarte scazute in acest an, piata a reactionat, iar cotatia uleiului de masline extravirgin a crescut in numai cateva saptamani de la 2,4 euro pe kilogram la 2,7 euro, potrivit federatiei spaniole a industriei de profil, Infaoliva. Pretul mediu din ultimii zece ani a fost de 2,45 euro pe kilogram.

In Italia, pericolul vine de la bacteria “Xylella fastidiosa”, al carei atac duce la uscarea maslinilor. Bacteria a aparut anul trecut in sudul Italiei.
“Nu exista remediu, singura solutie este arderea arborilor contaminati pentru a preveni extinderea rapida a bacteriei”, a declarat Raffaele Piano, producator din centrul regiunii Apulia. De aici se estimeaza ca preturile vor creste cu 30%-40% din cauza faptului ca vor fi mai putine masline, deci mai putin ulei.

Si producatorii si analistii din Spania se asteapta la cresterea preturilor in lunile urmatoare, dar au evitat sa faca estimari.

“Este o veste buna pentru producatori. Productia mare din sezonul trecut a avut ca efect scaderea preturilor”, a declarat Thomas Mielke, analist la institutul Oil World din Germania.

Creste pretul alunelor si… al ciocolatei?

Recolta slaba a alunelor din Turcia ar putea afecta industria ciocolatei din Europa, dat fiind ca Turcia asigura necesarul de alune pentru marile fabrici de ciocolata, potrivit Mediafax.

In martie, vremea a fost nefavorabila in cele patru provincii de pe suprafata carora se recolteaza cea mai mare parte a productiei de alune din Turcia: Giresun, Trabzon, Rize si Ordu. Astfel, grindina si inghetul au dus la distrugerea unei parti importante din recolta. Astfel daca Turcia se lauda  cu o recolta anuala care se ridica la 590.000 de tone, anul acesta recolta ar putea sa nu depaseasca 370.000 de tone, potrivit producatorilor turci. Aceasta scadere a ofertei de pe piata a determinat deja o crestere cu 80% a preturilor.

“Anul trecut, pretul unui kilogram de alune se invartea in jurul sumei de 6 lire turcesti (aproximativ 2 euro). Acum, un kilogram de alune a ajuns la 11 lire (aproape 4 euro)”, a explicat Nejat Yurur, proprietarul unei companii producatoare de alune din Ordu.

La randul sau, Ilyas Edip Sevinc, presedintele Confederatiei Exportatorilor din Regiunea Marii Negre, a declarat ca se asteapta la o scadere a vanzarilor. El a precizat ca alunele exportate sunt utilizate exclusiv in industria ciocolatei.

Jumatate dintre exporturile de alune din Turcia merg catre Germania si Italia, unde se afla fabricile Ferrero, detinator al marcilor Nutella si Kinder.