Prezenta a peste zece lanturi de retail intr-o tara cu o populatie de aproximativ 20 milioane de locuitori,  cum e Romania, determina o concurenta tot mai crescuta si o tendinta de supraincalzire a industriei alimentare, potrivit Coface, companie specializata pe colectare de creante si pe asigurari de credite.

In contextul acesta in anul 2012 companiile din sectorul agro-alimentar  au intampinat dificultati in a-si onora platile la termen, agreate cu partenerii de afaceri, 43% dintre acestea realizand plati lent sau neregulat.

Coface a analizat pe parcursul acestui an 11.648 de firme din industria alimentara, agricultura, fabricarea bauturilor, comert cu ridicata si amanuntul, restaurante si alte activitati de servicii de alimentatie, reprezentand 7% din totalul firmelor active la nivel sectorial  si care genereaza consolidat peste 65% din cifra de afaceri inregistrata pentru toate codurile CAEN considerate in analiza. Astfel, 17,07% dintre aceste firme au fost incadrate in clasa de risc foarte crescut, iar 48,23% in clasa de risc peste nivelul mediu. Doar 30,73% dintre firmele analizate efectueaza platile conform conditiilor stabilite cu partenerii de afaceri. Astfel, nivelul de risc consolidat la nivel sectorial este de 4,34 indicand un risc de insolventa semnificativ.

“Agricultura are un potential strategic semnificativ, dar care este subexploatat din cauza productivitatii scazute si inzestrarii reduse cu mijloace de capital. Astfel, vom continua sa consumam produse alimentare din import si in perioada urmatoare. Romania trebuie sa investeasca mai mult in sectorul agricol, costul cu hrana fiind unul insemnat pentru o familie obisnuita de romani, si doar investind intr-una dintre cele mai bune resurse naturale, Romania va reusi sa-si consolideze pozitia in zona europeana”, a declarat Constantin Coman, country manager Coface Romania.

Romania continua sa importe de aproape patru ori mai multe produse alimentare (in special produse alimentare, bauturi si tutun) decat exporta, de aici si oportunitatile. “Avand in vedere decalajul, comparativ cu standardul dezvoltarii din tarile UE15, exista oportunitati importante de investitii pe termen lung in dezvoltarea fermelor si a capacitatii de productie pe linia de procesare din industria alimentara.  In ultimii trei ani, deficitul comercial al produselor alimentare prezinta o tendinta descendenta cauzata de: scaderea cererii interne si a ponderii produselor premium in cosul de consum (factori ce au influentat negativ importurile), deprecierea monedei nationale, scaderea costurilor de productie locala (factori ce au influentat pozitiv exporturile)”, se arata intr-un comunicat al Coface.

Potrivit Coface, companiile care activeaza in agricultura prezinta o volatilitate ridicata a performantei financiare, puternic dependenta de conditiile meteorologice.

Anul 2012 a prezentat provocari multiple pe fondul secetei (lunile iulie si august ale anului curent au fost cele mai calduroase din ultimii 52 de ani ), se mentioneaza in comunicat. Mai mult, firmele care activeaza in agricultura au debutat in anul 2012 cu rezerve financiare precare, fiind astfel mai expuse riscurilor din anul curent. Astfel, in ciuda performantei comerciale foarte bune din anul 2011, profiturile nete consolidate au fost mediocre, rata acestora fiind de 4% din cifra de afaceri. De asemenea, nivelul de indatorare al firmelor din agricultura a crescut semnificativ in ultimii ani, ajungand la 70% la sfarsitul anului 2011.

Reprezentantii companiei apreciaza ca in viitorul apropiat este probabil ca balanta sa incline in favoarea importurilor, pe fondul unei reveniri usoare a consumului intern si a franarii exporturilor ca urmare a indeplinirii partiale a standardelor de productie europene de catre producatorii locali.

Scorpions and Centaurs / Foter / CC BY-NC-SA