Aproximativ 12% dintre romanii cu varsta peste 14 ani detin un smartphone, iar 5% o tableta, conform studiului realizat de Mercury Research la sfarsitul lui 2013. Totusi, un procent semnificativ, de 20%, dintre utilizatorii de smartphone si tableta nu folosesc aceste device-uri pentru a se conecta la internet.  

In randul angajatilor, doar aproximativ unul din sase detine un smartphone, in timp ce procentul elevilor si studentilor este mult mai mare, ajungand la 38%. In privinta tabletelor, de asemenea elevii si studentii detin suprematia, 14% dintre acestia au un astfel de device, comparativ cu 9% dintre antreprenori sau 6% dintre angajati.

Liceenii si studentii sunt inaintea altor segmente si in ceea ce priveste posesia ambelor gadgeturi, 8% dintre acestia detin atat un smartphone cat si o tableta, procent aproape de trei ori mai mare fata de media nationala (3%).

Totusi studiul  releva ca 20% dintre posesorii de smartphone nu se conecteaza niciodata la internet de pe mobil, in timp ce procentul este si mai mare pentru posesorii de tablete, ajungand la 43%. Este mai probabil ca tabletele sa fie folosite in principal pentru jocuri, dat fiind numarul mare de posesori care nu se conecteaza la internet.

Studiul este reprezentativ la nivel national si a fost realizat in luna septembrie 2013 prin interviuri fata in fata, pe un esantion de 1200 de respondenti cu varsta peste 14 ani. Eroarea maxima de esantionare este de +/-2.8%, la un nivel de incredere de 95%.